Veljesten nimet ja luonne

Jukolan veljesten nimet ovat vanhimmista nuorimpaan:Juhani, Tuomas, Aapo, Simeoni, Timo, Lauri ja Eero. Juhani suuttuu nopeasti ja on itsepäinen. Tuomas on armoton ja harvasanainen. Aapolle oikein tekeminen on tärkeätä ja hän on harkitseva. Simeoni  uskoo kovin Jumalaan, mutta hän on itsetuhoinen. Timo ei ole viisas ja hän on unelias. Lauri on hyväkäytöksinen ja rauhallinen. Eero on älykkäin veljeksistä ja hän on myös ivallinen.

Juoni

Seitsemän veljestä asuivat Jukolassa. He olivat laiskoja ja tappelivat keskenään paljon. Aapo ehdotti, että heidän pitäisi oppia lukemaan. Veljekset menivät lukkarin luokse kouluun kahdeksi päiväksi. Juhani ja Timo eivät päässeet A:ta pidemmälle. Kaikki muut olivat ainakin oppineet B:n ja C:n. Eero oli paljon edistyneempi kuin veljensä. Veljekset pakenivat lukkarin luota ruokatauon aikana.

Veljekset muuttivat Impivaaraan, koska heillä oli paljon ongelmia Jukolassa. He rakensivat pirtin ja asuivat siellä. Jouluna pirtti syttyi palamaan ja veljekset pakenivat takaisin Jukolaan. Kesällä he palasivat Impivaaraan ja rakensivat uuden pirtin.

Kesällä veljekset menivät sorsajahtiin, mutta kuulivat karhusta, joka oli säikäyttänyt Viertolan härkälauman. Veljekset lähtivät metsästämään karhua, mutta kohtaavatkin härkälauman. He joutuvat pakenemaan härkiä Hiidenkivelle. Parin päivän kuluttua he päättivät tappaa kaikki härät. Kun veljekset palasivat pirttiin, tuli lautamies Mäkelä heitä tapaamaan ja sanoi, että heidän pitää maksaa takaisin ne härät, jotka he tappoivat. Veljekset ahkeroivat pari vuotta ja maksoivat velan.

Lopussa Eero opetti veljekset lukemaan ja veljekset palasivat takaisin Jukolaan.

Alkuperäinen kirja ja siitä tehty versio

Aleksis Kiven Seitsemän veljestä julkaistiin vuonna 1870. Kirjassa on vähän vanhaa kieltä. Siinä on sanoja joita nykyihmiset eivät ehkä ymmärrä. Tällaisia sanoja ovat esimerkiksi kiiriskelee, aatos, atrioittuansa.

Luin Mauri Kunnaksen Seitsemän koiraveljestä. Mauri Kunnaksen versiossa on vähemmän vaikeita sanoja ja siinä on myös kolme lukua vähemmän kuin Aleksis Kiven alkuperäisessä versiossa. Seitsemän koiraveljestä oli mielestäni aika hyvä kirja.

Lähteet

Aapo (Seitsemän veljestä). https://fi.wikipedia.org/wiki/Aapo_(Seitsem%C3%A4n_veljest%C3%A4). Luettu 12.10.2017.

Aleksis Kivi – Seitsemän veljestä. http://jerryjappinen.com/seitsemanveljesta/2. Luettu 30.10.2017.

Eero (Seitsemän veljestä). https://fi.wikipedia.org/wiki/Eero_(Seitsem%C3%A4n_veljest%C3%A4). Luettu 28.10.2017.

Juhani (Seitsemän veljestä). https://fi.wikipedia.org/wiki/Juhani_(Seitsem%C3%A4n_veljest%C3%A4) . Luettu 12.10.2017.

Kunnas Mauri. 2010. Seitsemän koiraveljestä. Otava.

Lauri (Seitsemän veljestä). https://fi.wikipedia.org/wiki/Lauri_(Seitsem%C3%A4n_veljest%C3%A4). Luettu 28.10.2017.

Seitsemän veljestä. https://fi.wikipedia.org/wiki/Seitsem%C3%A4n_veljest%C3%A4. Luettu 28.10.2017.

Simeoni (Seitsemän veljestä). https://fi.wikipedia.org/wiki/Simeoni_(Seitsem%C3%A4n_veljest%C3%A4). Luettu 28.10.2017.

Timo (Seitsemän veljestä). https://fi.wikipedia.org/wiki/Timo_(Seitsem%C3%A4n_veljest%C3%A4). Luettu 28.10.2017.

Tuomas (Seitsemän veljestä). https://fi.wikipedia.org/wiki/Tuomas_(Seitsem%C3%A4n_veljest%C3%A4). Luettu 12.10.2017.